Huisgemaakte mayonaise

Ingrediënten (-pers)

  • 2 eierdooiers of 34 gram eigeel uit een pak
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel Dijon mosterd
  • 1 dessertlepel witte wijn azijn
  • 225 ml zonnebloemolie

Bereiden

Doe de eidooiers in een ruime kom of schaal. Voeg de mosterd, zout en witte wijn azijn toe. Zet je garde of elektrische handmixer in de dooiers en begin met kloppen. Het mengsel wordt nu lichter van kleur.

Als het een gladde massa is geworden, kun je beginnen met het druppelen van de olie, terwijl je blijft kloppen. Blijf kleine scheutjes olie toevoegen terwijl je klopt. Als de mayo ‘gepakt’ heeft, kun je iets nonchalanter zijn. Hoe meer olie je toevoegt, des te dikker de mayonaise wordt.

Om de mayonaise nog frisser te maken, voeg je naar smaak citroensap en/of witte wijnazijn toe. Door het zuur wordt de mayonaise dunner. Door meer olie toe te voegen, wordt hij weer dikker. Je kunt hiermee spelen, totdat je de gewenste dikke hebt

 

Tips:

De gouden regel voor het maken van mayonaise: zorg dat je eidooiers op kamertemperatuur zijn! Wanneer je eieren koud zijn, ‘pakken’ ze niet met de olie en gaat het geheel schiften. Zorg er dus voor dat je de eieren een paar uur van te voren uit de koelkast hebt gehaald.

Houd ook voor de zekerheid wel altijd een glaasje lauw water bijdehand. Mocht je saus gaan schiften, dan doet een eetlepel lauw water wonderen.