Chermoula

Ingrediënten (-pers)

  • 1 klein bosje koriander
  • 1 klein bosje peterselie
  • 1 eetlepel geroosterde komijnzaadjes
  • het sap en de fijn geraspte schil van 1 citroen
  • 0,75 dl olijfolie
  • ½ theelepel zout
  • 1 heel fijn gesneden teentje knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 el honing
  • zwarte peper

Chermoula is een Noord Afrikaanse saus of marinade, die in tal van keukens heilig wordt gebruikt en die van familie tot familie verschilt. Meestal wordt het gemaakt van olie, citroensap, ingelegde citroen, knoflook, komijn, (gerookte-)paprikapoeder en verse kruiden zoals koriander, maar ook saffraan, ui, chilipeper en peterselie zijn graag geziene ingrediënten.

Je kunt de marinade voor tal van gerechten gebruiken, maar met name vis, gevogelte en vlees worden in het smaakvolle goedje gemarineerd. Daarbij is het ook lekker over groenten (denk aan aubergine of tomaat), of door couscous.

Bereiden

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en hak ze fijn. Voeg wat olijfolie toe als de saus te dik is. Doe er wat peper bij. De Chermoula blijft tot twee weken goed als je hem koel bewaart.