Geroosterde zoete aardappel met Chimichurri en gerookte ham

Ingrediënten (8 pers)

  • 8 kleine zoete aardappelen, in de lengte gesneden en niet geschild
  • 100 ml olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • de blaadjes van 10 takjes verse tijm
  • 1 bosje verse oregano
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 bosje bieslook
  • 1 Spaanse peper, fijngehakt
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 4 tenen knoflook
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • ± 200 gram dungesneden gerookte ham ( liefst uit de streek)

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe alle droge ingrediënten, behalve de ui en de Spaanse peper, in een foodprocessor en meng tot een gladde massa. Doe er vervolgens beetje bij beetje de olie erbij. Doe daarna de azijn erbij en roer het goed door zodat er een gladde saus ontstaat. Op het einde voeg je de ui en de Spaanse peper toe en roer je alles nog eens goed door.
  3. Bereiden: Was de zoete aardappels en snijd ze in wedges. Je hoef de aardappels niet te schillen. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en verdeel hier de aardappelwedges over. Besprenkel met wat olijfolie en wat zout. Bak de aardappelwedges ongeveer 45 minuten en schep ze tussendoor goed om. 

    Serveer de aardappelwedges met wat ham ertussen en druip er wat salsa overheen.

    Tip maak de porties iets kleiner en serveer dit voorgerecht met een halve bol mozzarella.